Ingegerd Gavelin

Att möta sitt barn och sig själv - En bok om föräldraskap

Att möta sitt barn och sig själv – En bok om föräldraskap

Häftad, 2016, Svenska,

En tröstebok för föräldrar – så har denna bok kallats. Den handlar om den utmaning det är att vara förälder och hur man kan lära sig förstå sitt barn.

Ingegerd Gavelin har arbetat med samtal med föräldrar i mer än 40 år och boken är en sammanfattning av hennes erfarenheter.

Boken handlar om barn i alla åldrar, också om att vara förälder till vuxna barn. Den berör föräldraskapets glädje och allvar. Författaren önskar att föräldrar ska få fatt i sitt hopp när de läser den – och många har berättat att det har blivit så. Att de inte fått dåligt samvete utan känt sig styrkta.

Att vara förälder är att ständigt stå inför förändring – barnets växande och de utmaningar det väcker. Att möta barnets behov och känslor innebär också att våra egna behov och känslor väcks till liv. Det är bra för vår empati men kan också vara plågsamt.

Den danske författaren och familjeterapeuten Jesper Juul skriver i förordet till boken: ”Just denna ömsesidighet i samvaron och samarbetet med barn och ungdomar är en av författarens huvudpoänger. Hur kan vi lära oss något om våra barn genom närvaro och empati och hur kan vi lära oss något om oss själva genom barnen och de tankar och känslor de väcker inom oss?”

Boken innehåller också ett kapitel om mindfulness för föräldrar och ett om självmedkänsla.

Lita på din tonåring : om trots och tillit

Lita på din tonåring : om trots och tillit

Häftad, 2013, Svenska,
Att ha en tonåring hemma är att möta förändring varje dag. Tonåringen vill ändra sin relation till föräldrarna, från att ha varit beroende till att själv forma sitt liv – men fortfarande ha kvar sina viktigaste vuxna. Att ändra en relation är aldrig lätt.
Boken riktar sig till föräldrar och andra som möter tonåringar i sin vardag. Den behandlar tonårsutveckling, kommunikation och konflikter, förälderns utmaningar och hur man kan släppa taget om sitt barn. Det är en bok om glädje, rädsla, hopp och stor kärlek.

Många tonåringar har pekat på titeln och sagt: Just det! Många vuxna har sagt: Inte kan man väl lita på en tonåring. Och visst är det så att man inte kan lita på alla tonåringar – precis som man inte kan lita på alla vuxna. Men vi vuxna kan lita på att tonåringen är på väg att mogna, är i rörelse – och om vi kan följa med längs vägen får vi vara med om en verkligt meningsfull resa.

Ingegerd Gavelin är socionom och har arbetat med föräldrar under snart 40 år och också med många ungdomar. Boken kom första gången ut på Prisma förlag 2007. Hon har också skrivit Att möta sitt barn och sig själv – en bok om föräldraskap (Norstedts 2010).

”Låt mej inte bli sårad, jag litar ju på er” skriver Lisen Jonsson i den dikt som inleder boken.
”Låt mej få hitta min egen väg, jag kommer ändå att söka.”

Books on demand