Tillit, Ledarskap och Framtiden, intervju med Jesper Juul

Verkligheten är att barn behöver sina föräldrars autentiska närhet. De behöver leva med och lära av människor av kött och blod. Det finns fortfarande människor som förespråkar ett ganska föråldrat uttryck om trotsiga barn – att de testar gränser eller söker efter begränsningar. Detta händer alltid i relationer där den vuxne försöker bete sig på sätt som de tror att föräldrar bör bete sig. Detta gäller lärare och andra som är en del av barnets liv. Min erfarenhet är att barn har ett annat mål – att utforska om det finns en person bakom rollen. Det de egentligen gör är att utmana vår förmåga och vilja att vara autentiska, uppmärksamma och trovärdiga.

Det är mycket bättre för oss och våra barn när vi siktar på att vara oss själva snarare än att försöka “göra det rätta”. Föräldrar som är autentiska är bättre föräldrar än de som försöker vara teoretiska föräldrar. Föräldrar som gör misstag och tar ansvar för sina misstag är bättre föräldrar än de som försöker vara perfekta. Föräldrar som strävar efter perfektion får alltid sina barn att känna sig som misslyckanden och barn som känner sig misslyckade misslyckas ofta.

Ändrade samhälleliga normer, förväntningar och värderingar omformar ledarskap i företag och familjer. En Intervju med Jesper Juul från 2015

Jesper Juul

Jesper Juul

Att ha sina föräldrars förtroende är en avgörande aspekt för barnens personlighetsutveckling, medan ledarnas och andra ledande personers förtroende är en viktig faktor för medarbetares produktivitet, kreativitet och moral. Vi talar inte om blind tillit, utan om en företagskultur som är mer baserad på förtroende och uppmuntran än på kontroll och formaliserade förväntningar. Herr Juul, är ledarskapet i kris? Nyligen har vi läst mycket om chefer som inte kan inspirera sina anställda och föräldrar som känner sig överväldigade. Vad händer?

Inom mindre än en generation har tre saker förändrats dramatiskt:

  1. Eftersom de värderingar som fick människor att underordna sig mestadels baserades på de industriella samhällets behov och kyrkans påbud – och de gamla, långvariga värderingarna finns inte längre – är osäkerheten i samband med ledarskap stor.
  2. Barn växer upp med ett globalt perspektiv och med kunskapen att nästan vilken framtid de än väljer är möjlig för dem.
  3. Demokratin har äntligen nått företagen liksom familjerna. Som ett resultat har erkännandet av den enskilda människan också det. Detta kräver att ledare inte bara tar sig själva på allvar som individer, men att de gör detsamma för sina anställda. Det innebär att de måste praktisera principer och värderingar som ofta är oförenliga med de principer och värderingar de växte upp med och lärde sig respektera.

Enligt vissa studier misslyckas chefer särskilt när det gäller mellanmänskliga relationer. Varför?

Jag tror att det beror på att de känner sig trygga med reglerna för ytliga sociala relationer och inte har någon erfarenhet av ett mer personligt sätt att relatera. Kanske förväxlar de också det personliga med det privata, och tycker att det är svårt eller farligt att riskera att vara sårbara. Genom historien har människor med makt alltid försökt att framstå som osårbara. Detta har naturligtvis effektivt skurit dem av från andra och gjort dem ensamma. Ensamhet blev en dygd.

Var finns parallellerna till familiesituationer?

Det finns många! Dagens föräldrar har också svårt med, eller är direkt emot, idén om att göra sig sårbara inför sina barn. Konflikter eskalerar eftersom barn inte längre reduceras till att endast spela roller, och de är inte nöjda med det.

Herr Juul, håller du inte med om att vi förväntar oss för mycket av chefer? Deras team måste prestera; intentioner måste kommuniceras. Medan chefer förväntas förbättra sina anställdas prestationer, förväntas de öka sin egen prestation också.

Dagarna med allsmäktiga ledare eller ägare utan empati, och evigt undergivna arbetare, är över. Jag vet inte om det är för mycket. Det är vad det är. Och vi var alla dåligt förberedda på att detta skulle hända. Lärare befinner sig i liknande situationer och de bränner ut sig. Likaså gör föräldrar.

Den amerikanske komikern Groucho Marx fick en gång frågan: “Hur känner du inför sex, herr Marx?” Hans svar var: “Jag tror att det har kommit för att stanna.” Ett mycket klokt svar, som vi nu vet. Det är detsamma med denna situation: Dagarna med allsmäktiga ledare eller ägare utan empati, och evigt undergivna arbetare, är över i vår del av världen.

Varför fungerar inte den auktoritära ledarstilen längre, varken för företag eller för familjer?

Därför att kostnaderna i form av förlorad mänsklig värdighet är alltför höga för moderna människor att acceptera. Och det är faktiskt felaktigt att hävda att auktoritärt ledarskap någonsin fick saker att fungera. Det var de anställdas behov och deras vilja att underordna sig som fick det att fungera.

Det fungerade – så att säga – bara för att de anställda växte upp i familjer med en liknande typ av ledarstil och inte visste att det kunde finnas något alternativ.

Under en kort period av historien genererade detta regime stora finansiella resultat för företag. Men priset som betalades i form av förödmjukelse, dålig hälsa, sönderslagna familjer och olyckliga kvinnor och män var alltför högt för att vara acceptabelt när alternativ blev tänkbara och genomförbara.

Behöver vi fortfarande ledarskap? Kanske kommer ledarskapet alltmer att ersättas av självorganisering.

Jag tror att vi kommer att uppleva det mer och mer, men det kräver fortfarande ledarskap i form av planering och kontroll. Varje organisation behöver ledarskap – dvs. ledare som är ansvariga för kulturen, värderingarna och kvaliteten på kommunikationen – och dessa faktorer betyder redan mer för yngre anställda än storleken på deras lönecheckar.

Du har en gång talat om “Makt genom relationer”. Vad menar du med det?

I varje grupp där vissa människor eller en person har mer makt än andra, är de personer som har makt ansvariga för kvaliteten på relationer och kommunikation. Detta är ett systemiskt faktum. I en destruktiv kultur med dålig kommunikation och/eller brist på personligt erkännande, kan anställda göra mycket lite för att balansera ut inflytandet av dåligt ledarskap.

Sammanfattning av intervjun: I en intervju diskuterar Jesper Juul, en expert på personlig utveckling, de förändringar som ledarskap i organisationer och familjer genomgår. Han pekar på ökad osäkerhet, barns växande globala perspektiv, samt demokratiens genombrott inom företag och familjer som tre primära faktorer. Han betonar vikten av att ledare erkänner och tar individer på allvar och att detta ibland kan vara i konflikt med traditionella värderingar och normer. Juul förklarar att auktoritära ledningsstilar inte fungerar längre på grund av de höga kostnaderna för mänsklig värdighet och avvisar idén att ledarskap kommer att bli ersatt helt av självorganisering. Han avslutar med att diskutera konceptet “Makt genom relationer”, där de med makt är ansvariga för kvaliteten på relationer och kommunikation.

Åsa Schill FamilyLab




Tillit, Ledarskap och Framtiden, intervju med Jesper Juul

Jesper Juul

Ort: Danmark

Visa profil

Kommande evenemang/kurser

4 juni 2024 Göteborg/Stream
Utbildning Certifierad Föräldracoach
6 juni 2024 Göteborg/Stream
Utbildning Diplomerad Familjehandledare
10 september 2024 Zoom
Starta eget
12 september 2024 Stockholm/Stream
Utbildning Certifierad Föräldracoach
14 september 2024 Stockholm/Stream
Utbildning Diplomerad Familjehandledare
16 november 2024 Online
Diploma Course in Parent Coaching
28 november 2024 Göteborg/Stream
Utbildning Certifierad Föräldracoach
30 november 2024 Göteborg/Stream
Utbildning Diplomerad Familjehandledare
6 mars 2025 Malmö/Stream
Utbildning Certifierad Föräldracoach
8 mars 2025 Malmö/Stream
Utbildning Diplomerad Familjehandledare

Se alla händelser

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Dela